Overkapping

Wat is een overkapping?

Een overkapping is een ruimte (meestal in de tuin) welke overdekt is met een kap. Doordat de voorkant open is, kun je heerlijk genieten van de tuin. Het is mogelijk om de zijkanten te voorzien van wanden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Overkappingen in de tuin zijn er in verschillende materialen, uitvoeringen en afmetingen. Meestal is een overkapping gemaakt van kunststof (polycarbonaat), hout of aluminium.

Wat kost een overkapping?

De kosten van een overkapping zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo zit er een prijsverschil in de materialen waarvan de terrasoverkapping is gemaakt, maar ook de grootte van de overkapping is van invloed op de prijs. Daarnaast zijn er nog tal van extra’s zoals verlichting, glaswanden en afwerkingen. Als je wilt weten wat jouw gewenste overkapping precies gaat kosten, dan ben je van harte welkom in onze showroom in Roosendaal. Daar kunnen we de terrasoverkappingen in alle rust bekijken, jouw wensen bespreken en een offerte maken voor jouw specifieke overkapping.

Is een overkapping een bijgebouw?

Een overkapping wordt gezien als een bijgebouw wanneer deze twee of meerdere gesloten wanden en een dak heeft. Als de terrasoverkapping niet meer dan twee gesloten wanden heeft, dan is het geen bijgebouw. Als de overkapping twee of meer gesloten wanden heeft, dan kan het gezien worden als een bijgebouw. Als hier sprake van is, dan is het verstandig om bij de gemeente te vragen of je hier een vergunning voor nodig hebt.
Terrasoverkapping showroom

Wat voor soorten overkappingen zijn er?

Overkappingen zijn er in verschillende uitvoeringen en materiaalsoorten. Kijken we naar de uitvoeringen, dan zijn er vaste overkappingen en vrijstaande overkappingen. Een vaste overkapping wordt vastgemaakt aan de gevel van het huis. Een vrijstaande overkapping kan in de tuin geplaatst worden waar je maar wilt. Een belangrijk voordeel hiervan is dat het binnenshuis geen zonlicht wegneemt. Een nadeel van een vrijstaande overkapping is dat wanneer het plotseling gaat regenen, je toch even door de tuin naar binnen moet. Daarnaast zijn er overkappingen van verschillende materialen, zo hebben we de aluminium overkapping, de houten overkapping en een kunststof overkapping. Bij MaGé Roosendaal zijn de terrasoverkappingen hoofdzakelijk van kunststof en van aluminium. Deze materialen zijn sterk en duurzaam zodat je er nog jarenlang van kunt genieten.

Waar kun je een overkapping plaatsen?

Dat is weer afhankelijk van het type terrasoverkapping, een vaste overkapping dient geplaatst te worden tegen de gevel van het huis. Een vrijstaande terrasoverkapping kan overal in de tuin geplaatst worden. Daarnaast is de plaats voor de overkapping ook weer afhankelijk waarvoor je de overkapping wilt gebruiken en hoe groot deze is.

Wanneer heb je een vergunning nodig voor een overkapping?

Je hebt (meestal) een vergunning nodig voor een overkapping wanneer deze geldt als een bijgebouw. Dat is het geval wanneer de overkapping twee of meer gesloten wanden heeft. Of je dan echt een vergunning nodig hebt, is ook weer afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Als je een overkapping wilt laten plaatsen met meer dan twee gesloten wanden, vraag het dan altijd even na bij de gemeente. Zo kun je vervelende situaties in de toekomst voorkomen. Laat je eerst goed informeren voordat je een terrasoverkapping gaat aanschaffen.
Aluminium Terrasoverkapping

De voordelen van een terrasoverkapping

  1. Een belangrijk voordeel van een terrasoverkapping is dat je wordt beschermd tegen de felle zon. Het is heerlijk om buiten onder de overkapping te zitten met een mooi zich op de tuin.
  2. Met een overkapping kun je een groot gedeelte van het jaar heerlijk buiten zitten. Zelfs als het weer wat minder is kun je toch nog warm en droog in de tuin vertoeven. Ook in de avond kun je net wat langer buiten blijven zitten omdat de warmte onder de kap blijft hangen.
  3. Een terrasoverkapping kun je zien als een verlengstuk van je woonkamer, zet er een leuke tuinset weg en je kunt heerlijk buiten zitten. Ideaal voor als je echt een buitenmens bent en heel het jaar van de tuin wilt genieten.

De nadelen van een overkapping

  1. Een mooie terrasoverkapping is natuurlijk aardig aan de prijs. Je kunt kiezen voor een goedkope overkapping, maar dan is de kwaliteit niet bepaald geweldig. Als je een goede overkapping kiest en kijkt naar het aantal jaar dat deze mee gaat, dan vallen de kosten per jaar reuze mee.
  2. Een ander nadeel van een terrasoverkapping is dat je een gedeelte van je tuin kwijt bent. Een zonnescherm kun je eind van het jaar weer opruimen, maar bij een overkapping is dat niet het geval. Aan de andere kant kan een overkapping ervoor zorgen dat je woning meer waard wordt, dat is bij een zonnescherm dan weer niet.

Hoe kun je een overkapping schoonmaken?

Als je een prachtige terrasoverkapping in de tuin hebt, dan is onderhoud ook van belang. Zo is het belangrijk dat je de goot goed schoonmaakt van de overkapping. Dit kun je doen door het vuil (takjes, mos en bladeren) regelmatig te verwijderen. Het frame van de overkapping maak je schoon met een sopje en een doek, het frame kun je zo’n twee keer per jaar schoonmaken. Het dak van de terrasoverkapping is net wat lastiger, omdat je er niet makkelijk bij kunt. In de meeste gevallen kun je het dak schoonspuiten met een tuinslang en zo het vuil richting de afvoer spoelen. Je kunt er ook voor kiezen om het schoonmaken van de dakkapel uit te besteden.

Wat een hartelijke ontvangst. Gera nam echt de tijd voor ons. Erg fijn dat het allemaal zo ongedwongen verliep en dat we er thuis nog eens rustig over na konden denken, fijn dat dit bij MaGé Roosendaal gewoon een vanzelfsprekendheid is.
Mevrouw E. van Sprundel

Tevreden klant

Bel ons op! Maak een afspraak